Stempelen met onderglazuur

Stempelen-met-onderglazuurresultaat-stempelen-met-onderglazuur

Werken met onderglazuur is een boeiende techniek in de wereld van keramiek. Onderglazuur is een keramische kleisubstantie die wordt gebruikt om kleur toe te voegen aan keramiek voordat het wordt geglazuurd en gebakken. In tegenstelling tot glazuur, dat een transparante laag over het oppervlak van het keramiek vormt, wordt onderglazuur aangebracht voordat de uiteindelijke glazuurlaag wordt aangebracht. Het wordt vervolgens samen met het keramiek gebakken, waarbij de kleur wordt ingebed in het materiaal. Deze techniek biedt de mogelijkheid om gedetailleerde kleurrijke ontwerpen te creëren.

Onderglazuren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, waardoor je diverse kleureffecten op het werk kan bereiken. Het wordt vaak gebruikt voor gedetailleerde decoratie en fijn artistiek werk zoals het schilderen van afbeeldingen, patronen of tekst. Het moet compatibel zijn met het gebruikte glazuur om ervoor te zorgen dat de kleuren na het bakken behouden blijven en het gewenste effect wordt bereikt.

Je kunt onderglazuur aanbrengen met penselen, sponzen, of doeken maar ook met een rubber stempel. Ik kreeg dit leuke filmpje van een klant. De stempel zit geplakt op een rol plakband ipv op een houten handvat waardoor je heel gemakkelijk de ronding kunt stempelen. De onderglazuur is aangebracht op een oude doek waardoor het makkelijk op de stempel is aan te brengen. Doe de rubber stempel niet rechtstreeks in een  bakje met de glazuur want dan komt er veel te veel op en is de afdruk niet strak. Is het niet nodig om rond te stempelen, dan kan ik er een houten handvat met of zonder steel aan maken.

Onderglazuur wordt gebakken op dezelfde temperatuur als het keramiek, en het bakproces is essentieel om de kleur te fixeren en duurzaam te maken. Al met al biedt onderglazuur jou de mogelijkheid om creatieve en kleurrijke ontwerpen te realiseren.